tvarohovy kolac z kalendara Gazdinka

Tvarohový zákusok z kalendára Gazdinka

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

40

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na veľký plech:

  • 6 vajec (hľadajte v letáku Billa)
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 6 lyžíc polohrubej múky
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica vody
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 500 g mäkkého tvarohu bez hrudiek (alebo krémového)
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kôra z 1 citróna + šťava na dochutenie
  • 50 g horkej čokolády
  • + maslo a múka na vymazanie plechu (alebo papier na pečenie)
Ingrediencie

Na veľký plech:

  • 6 vajec (hľadajte v letáku Billa)
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 6 lyžíc polohrubej múky
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica vody
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 500 g mäkkého tvarohu bez hrudiek (alebo krémového)
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kôra z 1 citróna + šťava na dochutenie
  • 50 g horkej čokolády
  • + maslo a múka na vymazanie plechu (alebo papier na pečenie)

Tvarohový zákusok z kalendára Gazdinka často piekla moja maminka. Možno ho tiež poznáte. Pôvodný recept skutočne pochádza zo staršieho kalendára Gazdinka, ktorý zvykol pár rokov dozadu visieť v kuchyni takmer každej dobrej gazdinky.

Aj koláče majú svoje legendy 🙂 Skúste aj vy legendárny tvarohový zákusok z kalendára Gazdinka!

  1. Žĺtky oddelíme od bielkov. Zo žĺtkov, cukru a lyžice vody vyšľaháme hustú penu. Do tejto peny primiešame olej. Bielky so štipkou soli vyšľaháme dotuha. Do žĺtkovej peny nastriedačku primiešavame preosiatú múku s kypriacim práškom a tuhý sneh.
  2. Takto vzniknuté piškótové cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech a pri teplote 180 °C upečieme do zlata. Trvá to približne 15 až 20 minút.
  3. Piškótu necháme vychladnúť.
  4. Mäkké maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do nadýchanej peny. Tvaroh rovnakej teploty ako je maslo po lyžiciach zašľahávame do krému. Nakoniec ochutíme citrónovou kôrou a citrónovou šťavou.
  5. Hladký krém rovnomerne natrieme na vychladnutú piškótu.
  6. Tvarohový koláč z časopisu Gazdinka ešte výdatne posypeme najemno nastrúhanou čokoládou.
  7. Pred podávaním necháme koláč odležať v chladničke.
  8. Tip. Pri šľahaní krému musia mať maslo a tvaroh rovnakú izbovú teplotu, inak sa krém môže zraziť. Ak sa vám to napriek všetkému stane, preložte krém do misky a vložte na pár sekúnd do mikrovlnky. Maslo povolí a krém znovu metličkou našľaháte dohladka.
  9. Ja som si recept na tento tvarohový koláč z časopisu Gazdinka trošku upravila. Namiesto hrudkového tvarohu používam rozotierateľný,  krém je s ním oveľa nadýchanejší a ľahší.
  10. Tip: Koláč môžete podávať aj inej verzii, napríklad naň môžete naukladať obľúbené kompótované, alebo čerstvé ovocie a s teplým čajom ho môžete podávať deťom.