Tvarohový zákusok z kalendára Gazdinka často piekla moja maminka. Možno ho tiež poznáte. Pôvodný recept skutočne pochádza zo staršieho kalendára Gazdinka, ktorý zvykol pár rokov dozadu visieť v kuchyni takmer každej dobrej gazdinky.
Aj koláče majú svoje legendy 🙂 Skúste aj vy legendárny tvarohový zákusok z kalendára Gazdinka!
- Žĺtky oddelíme od bielkov. Zo žĺtkov, cukru a lyžice vody vyšľaháme hustú penu. Do tejto peny primiešame olej. Bielky so štipkou soli vyšľaháme dotuha. Do žĺtkovej peny nastriedačku primiešavame preosiatú múku s kypriacim práškom a tuhý sneh.
- Takto vzniknuté piškótové cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech a pri teplote 180 °C upečieme do zlata. Trvá to približne 15 až 20 minút.
- Piškótu necháme vychladnúť.
- Mäkké maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do nadýchanej peny. Tvaroh rovnakej teploty ako je maslo po lyžiciach zašľahávame do krému. Nakoniec ochutíme citrónovou kôrou a citrónovou šťavou.
- Hladký krém rovnomerne natrieme na vychladnutú piškótu.
- Tvarohový koláč z časopisu Gazdinka ešte výdatne posypeme najemno nastrúhanou čokoládou.
- Pred podávaním necháme koláč odležať v chladničke.
- Tip. Pri šľahaní krému musia mať maslo a tvaroh rovnakú izbovú teplotu, inak sa krém môže zraziť. Ak sa vám to napriek všetkému stane, preložte krém do misky a vložte na pár sekúnd do mikrovlnky. Maslo povolí a krém znovu metličkou našľaháte dohladka.
- Ja som si recept na tento tvarohový koláč z časopisu Gazdinka trošku upravila. Namiesto hrudkového tvarohu používam rozotierateľný, krém je s ním oveľa nadýchanejší a ľahší.
- Tip: Koláč môžete podávať aj inej verzii, napríklad naň môžete naukladať obľúbené kompótované, alebo čerstvé ovocie a s teplým čajom ho môžete podávať deťom.