voskované obrúsky urob si sám

Urob si sám – voskované obrúsky ako obal na potraviny

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • kúsky bavlnených alebo ľanových látok rôznych veľkostí
  • 100 % včelí vosk
  • papier na pečenie
  • hliníkovú fóliu
  • nožnice
  • žehlička
  • strúhadlo
Ingrediencie
  • kúsky bavlnených alebo ľanových látok rôznych veľkostí
  • 100 % včelí vosk
  • papier na pečenie
  • hliníkovú fóliu
  • nožnice
  • žehlička
  • strúhadlo

Nedojedené  zvyšky z obeda, desiata pre školáka, či rozkrojený citrón. Všetky gazdinky to poznáme a riešime takmer každý deň. Nemusíme však zakaždým vyťahovať plastovú fóliu či mikroténové vrecko. V našom Urob si sám vám ukážeme ako si vyrobiť prírodný a znovu použiteľný univerzálny obal na potraviny za pomoci obyčajného včelieho vosku.

Urob si sám – voskované obrúsky na potraviny

Postup:

1. Tvrdú podložku, alebo žehliacu dosku obložíme hliníkovou fóliou. Látku si nastriháme na veľkosť akú potrebujeme. Vždy je dobré mať viacero veľkostí a tvarov. Ak mate prírodný včelí vosk, ktorý má žltú farbu, vyberajte látky tmavšie, pretože roztopený vosk svetlé textílie zafarbí do žlta.  Mne sa najviac páčili obrúsky z červenej látky. Je to však čisto estetický problém, takže pokojne využite akékoľvek zvyšky bavnenej látky, ktoré doma nájdete. Včelí vosk kúpite od včelára, v dobrom obchode s medom, alebo objednajte cez internet. Dá sa dokonca zohnať v niektorých lekárňach. Len sa uistite, že neobsahuje iné prímesy. Rovnako dobre poslúži aj sviečka z nefarbeného včelieho vosku.

2. Na alobal položíme papier na pečenie a na to kúsok látky. Na látku rovnomerne nastrúhame vosk. Môžete použiť aj  voskovú sviečku, ale musíte mať istotu, že je zo 100 % včelieho vosku a pri strúhaní dávajte pozor na knôtik. Zakryjeme druhým papierom na pečenie a opatrne, ale dôkladne prežehlíme. Vosk sa roztopí a vpije sa do látky. Je lepšie použiť tenšiu látku, ktorá potrebuje menšie množstvo vosku a po zaschutí sa ľahšie tvaruje. Ak treba, postup zopakujeme na miestach, kde bolo vosku menej, kým látka nie je celkom pokrytá voskom.

3. Vrchný kus papiera okamžite odstránime, kým je vosk horúci a opatrne, napr. pomocou pinzety stiahneme látku zo spodného papiera. O pár sekúnd vosk zatuhne a voskovaná látka je pripravená na použitie. Prípadne ich hotové vložte na pár sekúnd do chladničky.

Čo s tým?

Voskované obrúsky sa dajú kúpiť, ale je jednoduchšie a lacnejšie si ich vyrobiť doma. Ak máte chvíľku čas, prírodný včelí vosk a chuť experimentovať, neváhajte a pustite sa do toho. Obrúsky môžete použiť na zabalenie desiaty do školy, zakrytie misky so zvyškom jedla, zabalenie šalátu, byliniek, syra, chleba, atď. Je vždy dobré mať po ruke menšie kúsky – na zabalenie polovičky citróna, kúska syra či avokáda, a väčšie – do ktorej schováme sendviče, bagety, alebo nimi zakryjeme zvyšok šalátu v chladničke, či dokonca misku v ktorej nám kysne cesto na buchty.  Okrúhle sa vám budú hodiť napr. na zakrytie zvyšku jogurtu, kefíru či taniera. Môžete ho ešte upevniť gumičkou alebo šnúrkou, ale nie vždy je to nutné.

Prečo voskované obrúsky?

  • Bavlna a čistý včelí vosk sú prírodné materiály, ktoré udržia potraviny dhlšie čerstvé a nehrozí im /pri správnom skladovaní/ napadnutie nepríjemnymi a zdraviu škodlivými plesňami a hnilobou. Zachovajú si svoje prirodzené vlastnosti, chuť a vôňu.
  • Sú znovu použiteľné – po použití ich stačí jednoducho opláchnuť vlažnou vodou a jemným (najlepšie ekologickým) saponátom a nechať voľne uschnúť. Teplá či dokonca horúca voda môže vosk roztopiť, preto ich radšej v horúcej vode neumývajte. Tiež sa vyvarujte ich použitiu v horúcom počasí, určite si nechcete pochutnať na voskovanej bagetke 🙂 Sú však ideálne na zakrytie a zabalenie potravín určených do chladničky. Všeobecne platí, že do cca 35 °C sú bezproblémové.
  • Ich používaním tiež eliminujeme spotrebu plastových vreciek, fóliíí a obalov, a tým tiež pomáhame našej planéte. Pri správnom používaní vám takýto obrúsok vydrží aj niekoľko mesiacov.
  • Čo nebaliť– nevhodné sú príliš mastné jedlá, surové mäso, ryby, a pod. (mäso v nádobe však obrúskom pokojne môžete zakryť tak, aby sa mäsa nedotýkal)