Vajíčková tlačenka je farebná a veľmi chutná vajíčková pochúťka na váš Veľkonočný sviatočný stôl, alebo ako pohostenie. Jednoduchá na prípravu a napriek tomu veľmi efektná.
Vajíčková tlačenka plná pestrých farieb a chutí
-
Zeleninu precedíme (nálev uchováme) a nakrájame najemno. Nálev dolejeme vodou tak, aby sme dostali 200 ml tekutiny, prisypeme želatínu a necháme ju 20 minút napučať. Medzitým si do veľkej misky nakrájame na drobné kocky šunku a vajíčka a pridáme nakrájanú zeleninu. Pridáme majonézu, osolíme, okoreníme a ochutíme worčestrom. Zmes dobre premiešame.
-
Stuhnutú želatínu opatrne zohrejeme v malom kastróliku alebo v mikrovlnke, až kým sa nerozpustí. Pozor, nesmie sa variť, inak stratí schopnosť želírovať. Rozpustenú a vlažnú želatínu prilejeme k zmesi a dôkladne premiešame. Snažíme sa pracovať svižne, želatína pomerne rýchlo chladne a tuhne.
-
Formu na srnčí chrbát si vystelieme fóliou, aby sa nám hotová tlačenka ľahšie z formy vyklápala.
-
Zmes nalejeme do vystlanej formy, povrch uhladíme (ak zmes medzitým mierne zatuhla, oblou stranou lyžice povrch dobre utlačíme) a vrch zakryjeme prečnievajúcou fóliou. Zvyšnou zmesou, ktorá sa nezmestila do formy môžeme naplniť menšie formičky alebo poháriky. Dáme stuhnúť minimálne na 4 hodiny do chladničky, ale ešte lepšie cez noc.
-
Po stuhnutí odstránime vrchnú fóliu a tlačenku opatrne preklopíme na dosku a ostrým nožom nakrájame na plátky.