Vianočné menu sa aj v slovenských rodinách rôzni. Vianočná šošovicová polievka so sušenými slivkami vyzerá lákavo, čo poviete?
Každý kraj, každá rodina má svoje vianočné menu a najmä svoju vianočnú polievku. Polievka, ktorú nám vždy na Vianoce varievala naša mama je tá pravá. Máme k nej proste nostalgické puto. Niekde je vianočné menu postavené na jednoduchosti a skromnosti, inde na stôl kladú veľmi zaujímavé a netradičné chody.
V Bratislave sa za tradičnú pokladá rybacia polievka, príp. kapustová s hubami a slivkami, ktorá zrejme prenikla zo Záhoria. Keďže hlavné mesto priťahuje stále viac nových obyvateľov z iných regiónov, nájdete to už spravidla pestrosť, ako nikde inde. Poddunajský, prevažne maďarský región ma najradšej Haláslé. Stred a východ má rád strukoviny a hríby a preto sa v týchto regiónoch na vianoce podávajú rôzne varianty šošovicovej či hrstkovej polievky. Hríbovú polievku milujú najmä na Orave.
Vianočná šošovicová polievka pre začiatok vášho slávnostného menu
Postup
-
Šošovicu namočíme aspoň na 2 hodiny do studenej vody. Zlejeme a v 1 litri čerstvej vody povaríme spolu s bobkovým listom, novým korením a vetvičkou saturejky takmer domäkka.
-
Potom pridáme sušené slivky a spolu dovaríme do mäkka.
-
V menšej panvici zohrejeme olej, maslo (alebo masť) a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata. Zasypeme múkou, rozmiešame dohladka do ružovej zásmažky. Potom pomaly za stáleho prilievania pridáme vlažný vývar (alebo vodu) a privedieme k varu, keď zmes zhustne, pridáme k šošovici a necháme opäť zovrieť.
-
Osolíme a okoreníme podľa chuti. Potom pomaly prilievame sladkú smotanu, necháme prevariť a odstavíme. Pred podávaním polievku ochutíme octom. Prajeme vám Dobrú chuť!
Ak vám na slávnostný stôl ešte niečo chýba, vyberte si tu: Vianočné recepty