Vianočná šošovicová polievka so sušenými slivkami

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 200 g hnedej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 300 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 200 ml smotany na varenie
  • hrsť sušených sliviek
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice oleja, masla alebo bravčovej masti
  • 2-3 ks bobkového listu
  • 2-3 guličky nového korenia
  • mleté čierne korenie a s
  • čerstvá alebo sušená saturejka
  • ocot na ochutenie
Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 200 g hnedej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 300 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 200 ml smotany na varenie
  • hrsť sušených sliviek
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice oleja, masla alebo bravčovej masti
  • 2-3 ks bobkového listu
  • 2-3 guličky nového korenia
  • mleté čierne korenie a s
  • čerstvá alebo sušená saturejka
  • ocot na ochutenie

Vianočné menu sa aj v slovenských rodinách rôzni. Vianočná šošovicová polievka so sušenými slivkami vyzerá lákavo, čo poviete?

Každý kraj, každá rodina má svoje vianočné menu a najmä svoju vianočnú polievku. Polievka, ktorú nám vždy na Vianoce varievala naša mama je tá pravá. Máme k nej proste nostalgické puto. Niekde je vianočné menu postavené na jednoduchosti a skromnosti, inde na stôl kladú veľmi zaujímavé a netradičné chody.

V Bratislave sa za tradičnú pokladá rybacia polievka, príp. kapustová s hubami a slivkami, ktorá zrejme prenikla zo Záhoria. Keďže hlavné mesto priťahuje stále viac nových obyvateľov z iných regiónov, nájdete to už spravidla pestrosť, ako nikde inde. Poddunajský, prevažne maďarský región ma najradšej Haláslé. Stred a východ má rád strukoviny a hríby a preto sa v týchto regiónoch na vianoce podávajú rôzne varianty šošovicovej či hrstkovej polievky. Hríbovú polievku milujú najmä na Orave.

Vianočná šošovicová polievka pre začiatok vášho slávnostného menu

Postup

  1. Šošovicu namočíme aspoň na 2 hodiny do studenej vody. Zlejeme a v 1 litri čerstvej vody povaríme spolu s bobkovým listom, novým korením a vetvičkou saturejky takmer domäkka.

  2. Potom pridáme sušené slivky a spolu dovaríme do mäkka.

  3. V menšej panvici zohrejeme olej, maslo (alebo masť) a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata. Zasypeme múkou, rozmiešame dohladka do ružovej zásmažky. Potom pomaly za stáleho prilievania pridáme vlažný vývar (alebo vodu) a privedieme k varu, keď zmes zhustne, pridáme k šošovici a necháme opäť zovrieť.

  4. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Potom pomaly prilievame sladkú smotanu, necháme prevariť a odstavíme. Pred podávaním polievku ochutíme octom. Prajeme vám Dobrú chuť!

Ak vám na slávnostný stôl ešte niečo chýba, vyberte si tu: Vianočné recepty