Jabĺčko a škorica sú dve chute a vône, ktoré sa výborne hodia na zimné sviatky a nikdy neomrzia. Nielenže výborne chutia, akýkoľvek koláčik aj dosladia a zvláčnia. Vianočné pečené šišky sú dezert, ktorý je zdravší, s menším obsahom cukru a chutí najmä deťom. Nezabudnite si ich prizvať pri ich pečení na pomoc.
Vláčne jablkové šišky
Z tejto dávky vám vyjdú asi dva plechy šišiek alebo minimuffinkov. Tie, ktoré nepojete, môžete vložiť do plastového sáčku, odsať vzduch a zmraziť ich. Pred použitím ich len necháme pri izbovej teplote rozpustiť a výborná zdravšia pochúťka ku kakavku je poruke. Napečte si vianočné pečené šišky s jabĺčkom a škoricou aj vy.
Postup
- Najprv si pripravíme formu na šišky. Olejom alebo tukom ju vytrieme a rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Ak nemáme formu na šišky, môže nám poslúžiť aj forma na mini muffiny alebo malé košíčky.
- Jablkovú kašu, vajcia, šľahačku, olej a vanilku zmiešame metličkou na homogénnu zmes.
- V druhej mise premiešame suché prísady, múku, cukor, kypriaci prášok, sódu, korenie a soľ.
- Postupne vmiešame suché prísady do mokrých ale len toľko, aby sa zmiešali. Nepriemiešame, aby sme nemali výsledné šišky príliš tuhé.
- Do zdobiaceho sáčku naplníme zmes a nanášame ju do formy.
- Pečieme v rozohriatej rúre asi 15 minút, kým sú šišky na dotyk pružné. Po dopečení ich necháme ešte aspoň 5 minút vo forme, potom ich opatrne vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť. Pred podávaním ich môžeme posypať práškovým cukrom zmiešaným s lyžičkou škorice.