Vianočné pečivo, ktoré sa griluje. Áno, aj také sa dá. Tento koláč, ktorý sa nazýva aj stromový, pretože jeho štruktúra pripomína letokruhy v strome, sa skutočne pripravuje pod grilom.
Vianočné pečivo, ktoré sa griluje…
Keď spojíte klasické vianočné prísady a netradičný spôsob prípravy, vznikne vám dobrota, ktorou ohúrite svojich hostí. Vyskúšate?
Postup
- Marcipán nastrúhame na malé kúsky, a spolu s práškovým cukrom, vanilkou, maslom a medom ho vymiešame do peny.
- Za stáleho miešania po jednom pridávame žĺtka a pomarančovú kôru a ďalej miešame.
- Bielka šľaháme do tuhej peny. Po chvíli šľahania sa bielky premenia na mäkkú penu, vtedy do nich pridáme kryštálový cukor a vyšľaháme do tuhej špičky.
- Múku premiešame s kukuričným škrobom a škoricou a preosejeme ju.
- Bielky opatrne vmiešame opatrne do marcipánovej zmesi a potom tam striedavo primiešavame preosiatu múku so škrobom a škoricou a rum.
- Do šrvorcovej formy alebo menšieho plechu s vyššími okrajmi dáme na dno papier na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 stupňov, ale zapneme len funkciu gril, resp. iba ohrev zhora.
- Špachtľou alebo stierkou nanesieme na dno formy asi 2-3 mm vrstvu cesta. Dáme do rúry a grilujeme asi 5 minút, sledujeme, kým sa cesto nezačne sfarbovať do zlatohneda. Potom vyberieme z rúry a špachtľou opäť nanesieme tenkú vrstvu cesta a vložíme na 4-5 min.grilovať.
- Takto postupujeme, kým nenaplníme formu, resp.neminieme cesto. Z tejto dávky by malo byť 8-10 vrstiev (závisí od veľkosti plechu).
- Po upečení necháme chvíľu vo forme, potom nožom oddelíme okraje koláča od formy a vyklopíme ho na mriežku. Necháme úplne vychladnúť.
- Nad vodným kúpeľom si roztopíme bielu čokoládu a natrieme ju na povrch koláča a necháme ju zaschnúť.
- Koláč nakrájame na štvorce a môžeme dozdobiť zvyšným zafarbeným a vymodelovaným marcipánom.
Tento marcipánový koláč s rumom a pomarančom je tradičným koláčom v nemecky hovoriacich krajinách. Môže sa kombinovať s kakaom, čokoládou či orechami, na Vianoce sa nám však najviac páči táto marcipánová verzia.