vianočné prestieranie

Vianočné prestieranie s fantáziou

 | 

10

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Najkrajšie sviatky v roku sú pre väčšinu z nás tie vianočné. A jedna z najkrajších chvíľ, ktoré k nim patria, je spoločné stolovanie, spoločné hodovanie za krásne prestretým stolom. Sviatočné vianočné prestieranie, správny výber dekorácií vytvárajú atmosféru, ktorá dotvára čaro Vianoc.

Vianočné prestieranie si zaslúži vašu pozornosť

Ja začínam štedrovečerné prestieranie pripravovať aj deň dopredu, minimálne ráno na Boží hod. Aby sa mi všetko podarilo dokonale pripraviť, zladiť a hlavne stihnúť je potrebné, aby som začala s plánovaním trochu skôr. I keď si myslím, že krásne prestieranie pripravíme za pár minút a nemusí ma stáť skoro nič, to vianočné si predsa len zaslúži viac pozornosti. Preto mám aj pre vás pár rád a tipov ako takéto vianočné prestieranie pripraviť.

1/ Menovky

Je jasné že všetci máme pri domácom stole svoje miesto aj cez rok, ale prečo nepripraviť takúto milú pozornosť, ktorá náš stôl sviatočne dozdobí. A ak budete mať hostí tí to určite ocenia. Pri usádzaní sa tak vyhnete dohadovaniu kto kde sedí, a vy určíte koho s kým posadíte, aby večer dopadol tak, ako sa patrí.

Postup výroby menoviek

  • pripravte si – papier, nožnice, lepidlo, škoricu, fixu, tavnú pištoľ, stuhu, vetvičky
  • z papiera si vystrihnite trojuholníky – v tvare stromu
  • napíšte mená, ak máte malé deti, kotré nevedia čítať, použite pečiatky, napr. zvieratko ktoré má dieťa rado, aby vedelo kde sedí
  • prilepte pomocou tavnej pištole škoricu k stromčeku
  • priviažte k vetvičke

2/ Látkové servítky

Ja viem, že sú nepraktické ale rozhodne pôsobia slávnostnejšie. A sú ekologickejšie, tiež s nimi ušetríte. Ak nemáte poruke látkové, použite papierové, ale poohliadnite sa po slávnostnejšej verzii, než sú obyčajné biele.

3/ Stredová dekorácia stola

Väčšinou dávame do stredu stola misy s jedlom, ale v tento slávnostný deň si vyrobte krásnu dekoráciu. Nemusí byť nijak náročná na prípravu a ani nákladná. Niekedy stačí zájsť do lesa alebo do záhrady a pár vetvičiek alebo čečina budú stačiť. Doplníte ju ovocím a získate naozaj krásny a pôsobivý výsledok.

4/ Všetko zladiť

Výzdoba stola by mala ladiť s celkovou výzdobou bytu alebo miestnosti, kde budete jedlo servírovať. Najlepšie je zvoliť dve alebo tri základné farby, ktoré vychádzajú z najdôležitejšej časti celého prestierania. Ja volím podľa obrusu alebo stredovej dekorácie. Ak mám výraznú farbu obrusu, zbytok dekoračných prvkov volím skôr v neutrálnych farbách. Malá rada – farby pri jedle hrajú tiež svoju rolu v tom, ako nám jedlo chutí, a ako sa pri stole cítime.

5/ Jedlo je srdcom každého stola

Áno to najdôležitejšie je vždy jedlo, kotré nás spája a vytvorí tú správnu atmosféru. Každá domácnosť opatruje svoje vzácne a staré recepty, ktoré sa pripravujú len na Štedrý deň. A aj jedlo, ktoré servírujeme, by malo byť krásne, tak ako celý stôl.

Želám krásne a pokojné sviatky v kruhu vašich milovaných

S láskou pripravila Tina