Vianočný stromček z lístkového cesta je jednoduchý a rýchly recept. Veľmi dobre sa hodí, ak chcete na Vianoce piecť spoločne s vašimi deťmi alebo vnučkami a vnukmi.
Vianočný stromček z lístkového cesta
Postup
- Plátky lístkového cesta rozvinieme aj s papierom na pečenie a položíme na vodorovnú podložku alebo plech a dáme zmraziť do mrazničky.
- Takmer úplne zmrazené pláty lístkového cesta položíme na seba a z lístkového cesta vykrojíme z nich tvar vianočného stromčeka. Položíme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou.
- Spodnú časť rovnomerne potrieme Nutellou a posypeme orieškami. Prikryjeme druhým plátom a jemne pritlačíme.
- Ostrým nožom rozkrájame jednotlivé „konáriky“ na hrúbku 2 cm, pričom stred ponecháme vcelku. Každú nakrojenú časť zatočíme a konce pritlačíme.
- Zo zvyšného cesta vykrojíme 2 hviezdičky a ozdobíme nimi hotový stromček.
- Celý stromček potrieme žĺtkom a pečieme pri 200 °C 25-30 dozlata.
- Po upečení necháme chvíľu schladnúť a poprášime štipkou práškového cukru.
Ak pečiete s deťmi, dôležitá je príprava
Okrem záster, ktoré ochránia oblečenie vašich detí od nepekných fľakov, by ste si mali najskôr premyslieť, do akého receptu sa pustíte a ako si prerozdelíte úlohy. Deti zvládnu ľavou zadnou pomáhať s miešaním, vaľkaním, vykrajovaním alebo záverečným zdobením. Dajte však pozor na to, aby prostredie kuchyne bolo pre deti bezpečné. Nenechávajte v ich dosahu ostré nože, strúhadlá alebo horúce hrnce či plechy, ktoré by ich mohli zraniť. Ukážte dieťaťu, že potrebujete jeho pomoc
Viac inšpirácií a rád nájdete tu: Recepty pre deti