držková polievka z hlivy

Výborná falošná držková polievka z hlivy

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Porcie: 4

Celkový čas varenia: 45 min.

  • 1 lyžica bravčovej masti (pre vege verziu nahraďte rastlinným olejom)
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 500 g hlivy ustricovej
  • 3-4 zemiaky
  • 1 veľká cibuľa (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 až 1 a ½ l silného hovädzieho vývaru (alebo hubového)
  • 1 a ½  lyžičky sladkej mletej papriky
  • ¼ lyžičky kajenskej papriky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • Worcesterová omáčka
Ingrediencie

Porcie: 4

Celkový čas varenia: 45 min.

  • 1 lyžica bravčovej masti (pre vege verziu nahraďte rastlinným olejom)
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 500 g hlivy ustricovej
  • 3-4 zemiaky
  • 1 veľká cibuľa (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 až 1 a ½ l silného hovädzieho vývaru (alebo hubového)
  • 1 a ½  lyžičky sladkej mletej papriky
  • ¼ lyžičky kajenskej papriky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • Worcesterová omáčka

Ozajstná držková polievka patrí k jedlám, ktoré buď milujete alebo naopak, nemôžete ani vidieť. Ja som v tomto prípade na druhej strane. Nikdy som tejto tradičnej polievke neprišla na chuť. Alebo lepšie povedané, samotná polievka mi veľmi chutí, ale tie držky… Nie a nie sa s nimi zmieriť 🙂  Našťastie som našla spôsob ako nasýtiť vlka a nechať kravu nažive! 

Výborná držková polievka z hlivy

Základom polievky sú koreniny a bylinky, ktoré sú pre držkovú typické. Samotné držky jednoducho nahradíte nakrájanou hlivou, ktorá sa ne nápadne podobá. Navyše je táto polievka ľahšie stráviteľná a aj zdravšia. Hliva je totiž považovaná za tzv. superpotravinu, ktorá je okrem iného nabitá beta-glukánmi, ktoré nás chránia pred vírusmi, plesňami a baktériami, a sú teda výborným posilňovačom našej imunity.

Ak hľadáte ďalšie recepty vyskúšajte aj guláš z hlivy ustricovej a šťavnaté bravčové karé s kroketami a hlivovou omáčkou.

Postup
  1. V hrnci si zohrejeme masť a orestujeme na nej do sklovita nadrobno nasekanú cibuľu. Pridáme najemno nasekaný cesnak a spolu opražíme do ružova.
  2. Medzitým si nakrájame hlivu na tenké prúžky a 3  zemiaky na kocky. Hlivu pridáme k cibuľovému základu a spolu dusíme na miernom plameni asi 10 minút. Občas premiešame. Keď je tekutina z hlivy takmer odparená, zasypeme ju mletou rascou, sladkou paprikou a kajenskou paprikou a lyžicou múku. Premiešame a chvíľu spolu opražíme. Zalejeme vývarom, dobre premiešame a privedieme k varu.
  3. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
  4. Na záver pridáme do polievky sušenú majoránku, ktorú rozmrvíme v dlani. Môžeme dochutiť Worcesterovou omáčkou.
  5. K polievke sa výborne hodí dobrý čerstvý chlieb.
  6. TIP: Namiesto múky môžeme polievku zahustiť  surovým, najemno nastrúhaným zemiakom a pred koncom varenia pretlačíme do polievky 1 malý strúčik cesnaku pre chuť.