Frankfurtská polievka s párkami a zemiakmi je jednoduchá, „hospodská“ klasika. Nepotrebujete k nej nič iné, len kúsok dobrého chleba. Do polievky sme pridali okrem klasickej mletej papriky aj údenú červenú papriku. Určite sa po nej poobzerajte, využijete ju nielen do polievky – napr. takej živánskej pečenej v rúre dá neuveriteľnú chuť, ako keby ste ju pripravovali v pahrebe.
Originálna frankfurtská polievka
Postup
- V hrnci rozpustíme 2 lyžice masti a opečieme na nej do sklovita cibule nakrájané nadrobno. Pridáme mletú rascu a opekáme ešte chvíľu. Prisypeme múku a miešame po dobu 1 minúty.
- Ďalej pridáme obe papriky, pár sekúnd miešame, aby sme ju nepripálili a všetko zalejeme vývarom. Metličkou prešľaháme, aby sme nemali v polievke žiadne hrudky a privedieme k varu. Ak sa nám zdá, že je polievka hustá, pridáme viac vývaru alebo vody.
- Pridáme zemiaky nakrájané na kocky a polievku osolíme (dáme 2 lyžičky soli, ak bol vývar nesolený, v opačnom prípade, ak sme mali slaný vývar alebo sme použili vývar z bujónu, solíme opatrne, radšej až na koniec). Ochutíme mletým čiernym korením, pretlačenými 2 strúčikmi cesnaku, a varíme na miernom plameni približne 20 minút, alebo kým nie sú zemiaky mäkké.
- Medzitým si na panvici rozpálime zvyšnú masť a opečieme na nej dochrumkava nakrájané párky. Pridajte ich aj s výpekom do polievky a povarte ešte 3 minútky.
- Polievku podávame s dobrým čerstvým chlebom a posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Ražný chlieb s cmarom a melasou
- V miske zmiešame všetky suroviny (vďaka sušenému droždiu netreba pripraviť kvások) do hladkého, nelepivého cesta. Ak by bolo príliš riedke, prisypeme hladkú múku.
- Cesto preložíme do misky, zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok, bude to trvať 1-2 hodiny. Potom cesto preklopíme na pracovnú dosku, prehnetieme a vytvarujeme bochník.
- Plech si vyložíme papierom na pečenie, poprášime múkou a bochník naň preložíme. Zakryjeme utierkou a necháme približne 1 hodinu podkysnúť.
- Rúru si zohrejeme na 190 °C.
- Chlieb žiletkou alebo veľmi ostrým nožom párkrát narežeme a hneď vložíme do horúcej rúry. Na dno rúry rýchlo strekneme rozprašovačom pár krát vodu (aby sa vytvorila para) a pečieme 30-35 minút.
- Upečený chlieb poznáme tak, že ak naň zospodu zaklopeme, vydáva dutý zvuk. Určite chlieb neprepichujte špajľou.
- Upečený chlieb preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Nikdy čerstvý chlieb nekrájajte kým je ešte teplý, spľasol by a na druhý deň by bol úplne tvrdý.
Polievky milujeme, ak sa chcete o nich dozvedieť viac, prečítajte si: Polievky – najlepšie tipy a triky