Hŕstková polievka je farebná ako jesenné lístie. Táto výdatná polievka zasýti a postará sa o prísun vlákniny, rastlinných bielkovín, sacharidov a minerálov. Pre tento recept je skvelá hotová zmes strukovín. Pomer je tu totiž presne taký, aký nám vyhovuje a nemusíme otvárať hneď niekoľko balení so strukovinami naraz.
Hŕstková polievka pre celú rodinu, aj pre tých najmenších
- Je dôležité zmes strukovín namočiť aspoň niekoľko hodín pred samotným varením. Strukoviny namáčame vždy do studenej vody a následne potom vodu z nich scedíme.
- Na varenie treba použiť vždy novú vodu. Osobne nechávam strukoviny odmočiť aspoň 2 hodiny. Zbavíte sa tak nadúvania zo strukovín, ktoré by vám, alebo vašim deťom mohlo robiť problémy.
- Ďalšia vec je, že namočené strukoviny sa varia podstatne rýchlejšie. Do polievky pridajte rascu, alebo saturejku, ktoré tiež pomáhajú lepšej stráviteľnosti strukovín.
- Namočené strukoviny ešte chvíľu povaríme v studenej vode a znova zlejeme cez sito a na samotne varenie znova použijeme čistú studenú vodu. Prvýkrát ich pred zliatím stačí len nechať zovrieť.
- Samotné varenie nám už potom potrvá len približne 30 až 40 minút. Samozrejme záleží na tom, ako dlho sme zmes nechali vo vode.
- Zatiaľ, čo sa nám strukoviny varia, očistíme a nakrájame všetku zeleninu na menšie kúsky. Z osobnej skúsenosti, je dobre zvoliť skôr menšie kúsky, hlavne ak budú polievku konzumovať deti.
- Cesnak zatiaľ odložíme bokom, ten do polievky pôjde úplne nakoniec.
- Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo a pridáme doňho všetku zeleninu na polievku (cibuľu, mrkvu, petržlen, pór i.). Chvíľku zeleninu restujeme a potom ju zaprášime hladkou múkou. Ešte chvíľu zeleninu s múkou restujeme a následne ju zalejeme uvarenou hŕstkovou polievkou. Využijete aj vodu, v ktorej ste zmes varili, môžete jej však pridať prípadne menej.
- Všetko dobre premiešame a varíme ešte chvíľu, kým nie je hotová zelenina. Ku koncu ešte pretlačíme do polievky cesnak cez cesnakový lis, pripadne dochutíme soľou a korením, dobrú chuť.
- Tip: Práve na jeseň je ten správny čas na túto zdravú polievku, ktorá zahreje detské bruško po celodennom šantení v kope jesenného lístia. Strukoviny sú predsa skvelým prísunom vlákniny, rastlinných bielkovín, sacharidov a minerálov. O vitamínoch sa ani nemusím zmieňovať.
- Tip: V Billa sme si obľúbili pre tento recept hotovú zmes strukovín na hŕstkovú polievku. Pomer je tu totiž presne taký, aký nám vyhovuje a nemusím otvárať hneď niekoľko balení so strukovinami.