Hrstkova polievka

Výborná hŕstková polievka pre deti

 | 

257

 receptov

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie
  • 1 balenie zmesi na hŕstkovú polievku
  • 1 balenie čerstvej zeleniny na polievku (hľadajte v letáku Billa)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie a rasca (prípadne aj saturejka proti nadúvaniu)
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla
Ingrediencie
  • 1 balenie zmesi na hŕstkovú polievku
  • 1 balenie čerstvej zeleniny na polievku (hľadajte v letáku Billa)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie a rasca (prípadne aj saturejka proti nadúvaniu)
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla

Hŕstková polievka je farebná ako jesenné lístie. Táto výdatná polievka zasýti a postará sa o prísun vlákniny, rastlinných bielkovín, sacharidov a minerálov. Pre tento recept je skvelá hotová zmes strukovín. Pomer je tu totiž presne taký, aký nám vyhovuje a nemusíme otvárať hneď niekoľko balení so strukovinami naraz.

Hŕstková polievka pre celú rodinu, aj pre tých najmenších

  1. Je dôležité zmes strukovín namočiť aspoň niekoľko hodín pred samotným varením. Strukoviny namáčame vždy do studenej vody a následne potom vodu z nich scedíme.
  2. Na varenie treba použiť vždy novú vodu. Osobne nechávam strukoviny odmočiť aspoň 2 hodiny. Zbavíte sa tak nadúvania zo strukovín, ktoré by vám, alebo vašim deťom mohlo robiť problémy.
  3. Ďalšia vec je, že namočené strukoviny sa varia podstatne rýchlejšie. Do polievky pridajte rascu, alebo saturejku, ktoré tiež pomáhajú lepšej stráviteľnosti strukovín.
  4. Namočené strukoviny ešte chvíľu povaríme v studenej vode a znova zlejeme cez sito a na samotne varenie znova použijeme čistú studenú vodu. Prvýkrát ich pred zliatím stačí len nechať zovrieť.
  5. Samotné varenie nám už potom potrvá len približne 30 až 40 minút. Samozrejme záleží na tom, ako dlho sme zmes nechali vo vode.
  6. Zatiaľ, čo sa nám strukoviny varia, očistíme a nakrájame všetku zeleninu na menšie kúsky. Z osobnej skúsenosti, je dobre zvoliť skôr menšie kúsky, hlavne ak budú polievku konzumovať deti.
  7. Cesnak zatiaľ odložíme bokom, ten do polievky pôjde úplne nakoniec.
  8. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo a pridáme doňho všetku zeleninu na polievku (cibuľu, mrkvu, petržlen, pór i.). Chvíľku zeleninu restujeme a potom ju zaprášime hladkou múkou. Ešte chvíľu zeleninu s múkou restujeme a následne ju zalejeme uvarenou hŕstkovou polievkou. Využijete aj vodu, v ktorej ste zmes varili, môžete jej však pridať prípadne menej.
  9. Všetko dobre premiešame a varíme ešte chvíľu, kým nie je hotová zelenina. Ku koncu ešte pretlačíme do polievky cesnak cez cesnakový lis, pripadne dochutíme soľou a korením, dobrú chuť.
  10. Tip: Práve na jeseň je ten správny čas na túto zdravú polievku, ktorá zahreje detské bruško po celodennom šantení v kope jesenného lístia. Strukoviny sú predsa skvelým prísunom vlákniny, rastlinných bielkovín, sacharidov a minerálov. O vitamínoch sa ani nemusím zmieňovať.
  11. Tip: V Billa sme si obľúbili pre tento recept hotovú zmes strukovín na hŕstkovú polievku. Pomer je tu totiž presne taký, aký nám vyhovuje a nemusím otvárať hneď niekoľko balení so strukovinami.