Výborný hruškový koláč so šľahačkou a opraženými lieskovcami je sladká a chrumkavá jesenná záležitosť, v ktorej sa snúbia sezónne ingrediencie a cukrárska skúsenosť.
Výborný hruškový koláč so šľahačkou a lieskovcami
- Na korpus vyšľaháme v miske celé vajíčka a kryštálový cukor do nadýchanej bledožltej tuhšej peny.
- Potom na penu preosejeme hladkú múku a zľahka ale dôkladne ju vmiešame do vajíčkovej zmesi.
- Ďalej pridáme 3 PL mletých lieskovcov a primiešame ich, podobne ako múku, gumenou varechou. Miešame opatrne, aby sme uchovali v zmesi čo najviac vzduchu, aby bol piškót nadýchaný.
- Zmes nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie, my sme použili formu s priemerom 20 cm. Pečieme na 180 stupňov Celzia cca 30 min. Výsledný korpus mal výšku asi 4 cm.
- Po dopečení necháme korpus úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme hruškovú plnku. Zrelé hrušky nakrájame na menšie kocky, premiešame ich s mletou škoricou a mletými klinčekmi (ak treba dosladiť, tak aj s cukrom) a krátko ich povaríme. Počas varenia hrušky ešte viac zmäknú a pustia trochu šťavy.
- Jedno balenie Zlatého klasu alebo vanilkového pudingu rozmiešame asi v pol deci vody a potom ho prilejeme do vriacich hrušiek. Za stáleho miešania povaríme ešte asi dve minúty, kým nám nevznikne pudingová konzistencia.
- Ešte do horúceho pudingu pridáme maslo a rozmiešame do rozpustenia.
- Hruškovú plnku nalejeme na upečený korpus, ktorý sme nechali vo forme a uhladíme povrch.
- Necháme úplne vychladnúť. Chladnutím plnka úplne stuhne.
- Pred podávaním vyberieme koláč z formy, povrch ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a posypeme opraženými vychladnutými kúskami lieskovcov.
Výborný hruškový koláč je spojený s letom, záhradou a samými dobrými vibráciami, tak neváhajte a pečte 🙂