Ak máte radi orechy a karamel – tento koláč je presne pre vás. Aj keď nežiari farbami a cukrárenskými kudrlinkami, chuťovo je to parádny, skutočne orechový koláč. Chuť karamelu a orechov spolu s cestom tvoria úžasnú jesennú kombináciu vôní a chutí.
Orechový koláč s vôňou karamelu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia a pripravíme si koláčovú formu s priemerom 24 cm.
- V miske, najlepšie však v kuchynskom robote, zmiešame nakrájané maslo, cukor a múku. Všetko spolu dobre premiešame. Keď sa suroviny spoja a vytvoria sypkú zmes, potom môžeme pridať jeden žĺtok a 1 až 2 lyžice vody. Miešame ďalej, až sa nám všetko spojí v pevné cesto.
- Dosku si zľahka pomučíme a z cesta vyvaľkáme kruh trochu väčší ako je koláčová forma (aby nám vyšlo od dna po okraj – cca 5 cm). Cesto natočíme na valček a prenesieme do formy. Ak sa nám cesto potrhá, alebo sme netrafili tvar, prstami ho dotvarujeme podľa koláčovej formy. Cesto niekoľkokrát poprepichujeme vidličkou.
- Na cesto položíme papier na pečenie, vystrihnutý do kruhového tvaru a vrch zaťažíme keramickými fazuľami na pečenie (môžete pouužiť aj strukoviny, ktoré máte na ten to účel odložené). Tie nám pomôžu cesto zaťažiť, aby sa nevydúvalo. Cesto dáme na 10 minút piecť. Potom záťaž odložíme a pečieme ešte 5 minút. Po vybratí z rúry formu s cestom odložíme bokom a teplotu rúry znížime na 160 stupňov Celzia.
- V hrnci si rozpustíme maslo s cukrom, medom a smotanou na šľahanie. Necháme zovrieť a varíme ešte asi 5 minút. Pred odstavením nasypeme do hrnca orechy, nalámané na menšie kusy.
- Karamelovo orechovú plnku nalejeme a rovnomerne roztrieme na cesto. Dáme piecť do rúry na ďalších 15-20 minút. Po vychladnutí krájame ostrým nožom. Dobrú chuť.