Ak stále váhate a krútite nad tým nosom, tak je čas zariskovať a konečne vyskúšať ako chutí tekvicový koláč. Verte, je šťavnatý, vláčny, krásne jesenne farebný a nekonečne voňavý po škorici, klinčekoch a muškátovom oriešku. Jednoducho tak ako má správny zimný koláč voňať.
Tekvicový koláč plný voňavého korenia
- Z polohrubej múky, masla, práškového cukru, citrónovej kôry, prášku do pečiva a soli vypracujeme cesto. Cesto netreba chladiť, do formy sa ukladá po kúskoch.
- Formu na pečenie vyložíme cestom v rovnomernej hrúbke cca 5 mm (formu netreba vymastiť, cesto je mastné dosť od masla).
- Tekvicu umyjeme, prekrojíme a zbavíme jadrovníka. Na tekvicovú plnku by nám malo ostať asi 500 g tekvice. Tú nakrájame na kocky a uvaríme vo vode do mäkka (trvá to asi 15 minút).
- Scedíme ju a preložíme do misy, pridáme žĺtky (bielka dáme nabok), maslo, cukor, škoricu, postrúhaný muškátový oriešok, pomleté klinčeky a nastrúhaný zázvor. Rozmixujeme do hladka a primiešame kyslú smotanu. Necháme trochu schladiť.
- Z bielkov vyšľaháme so štipkou soli tuhý sneh a do vychladnutej zmesi ho opatrne primiešame.
- Potom tekvicovú zmes prelejeme do formy vystlanej cestom a dáme koláč piecť do rúry na 190 st. C na asi 45 minút.
- Koláč môžeme dozdobiť kopčekom šľahačky a ovocím.
- TIP: namiesto kyslej smotany skúste použiť kokosové mlieko.
Tekvica pomáha imunitnému systému
S tekvicou sa stretávame najčastejšie na jeseň a to je dobre, lebo obsahuje látky, ktoré posilnia váš imunitný systém. Obsahu vysoké množstvo betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A, čo pomáha telu pri boji s infekciami. Tiež obsahuje množstvo vitamínu C, ktorý zvyšuje tvorbu bielych krviniek. Tekvica má aj ďalšie dôležité vitamíny ako E, železo alebo kyselinu listovú. Málo sa vie o tom, že taktiež vyplavuje z tela nepotrebné škodlivé látky a hospodári v tele s vodou, čo má vplyv na tukové vankúšiky. Je vhodná pri diéte, lebo obsahuje menšie množstvo kalórií.