Zapekané makaróny sú skvelý tip, ako nakŕmiť veľa stravníkov a jedlo pripraviť vopred. Ak máte radi syr, budeme si rozumieť, určite si prídete na svoje. Vôňa a chuť tohoto klasického jedla je totiž neodolateľná.
Zapekané makaróny so syrom – americká klasika “Mac and cheese”
- Najskôr si dáme variť vodu a keď zovrie, osolíme ju (použijeme veľa soli) a dáme do nej variť makaróny alebo špagety. Varíme ich úplne ponorené do vody na miernom ohni až do polomäkka. Teda „al dente“, cca 8-9 minút. Po uvarení ich scedíme a dáme na chvíľu bokom.
- Cibuľu ošúpeme spolu s cesnakom a nakrájame. Na panvici necháme rozohriať olivový olej. Do oleja pridáme cibuľu, cesnak a pečieme do zlatista.
- Potom pridáme mäso. To za stáleho miešania restujeme do zlatista, trvá to niekoľko minút. Počas restovania pridáme trochu soli, korenia a provensálske korenie. Keď je mäso zlatisté, teda opečené, zalejeme ho paradajkovou passatou, prisypeme kukuricu a trochu cukru. Vďaka cukru potlačíme kyslosť paradajok.
- Scedené cestoviny zmiešame s maslom a nastrúhaným parmezánom, dobre premiešame.
- Pekáč, v ktorom budeme cestoviny piecť by mal byť dosť veľký a dobre vymastený maslom.
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
- Môžeme začať vrstviť. Na dno najskôr dáme vrstvu cestovín. Vrstvu nerobíme príliš vysokú, musí iba pokryť dno. Nasleduje poschodie mäsovej omáčky, ktorú prikryjeme plátkom hermelínu. Využijeme ho asi ½, zvyšok šetríme ešte na jednu vrstvu. Celý proces zopakujeme a potom už len na vrch dáme špagety.
- Pekáč so špagetami dáme piecť do vyhriatej rúry na 40 minút prikrytý, napríklad alobalom. Nakoniec ešte pekáč odkryjeme, na cestoviny poukladáme plátky mozzarelly a pečieme odkryté ďalších 15 minút. Dobrú chuť!