Zapekaný baklažán so syrom – vynikajúca talianska špecialita plná baklažánu, parmezánu a paradajkovej omáčky. Posledné slnečné dni a úroda baklažánov si priam pýtajú toto jedlo! Využite ešte posledné slnečné lúče a pohostite rodinu týmto skvelým zeleninovo syrovým sýtym a voňavým jedlom.
Zapekaný baklažán so syrom – fantastická talianska Parmigiana z baklažánu, paradajok a parmezánu
- Najskôr si pripravíme baklažán: odstránime stopky a baklažán po dĺžke striedavo ošúpeme. Nakrájame ho na tenké dlhé plátky hrubé cca 0,5 – 1cm. Plátky z každej strany trochu posolíme a necháme 20 až 30 minút odstáť na cedidle. Zbavia sa tak prípadnej horkosti a pri smažení príliš nenasiaknu olejom.
- Medzitým uvaríme paradajkovú omáčku. Do hrnca dáme zohriať olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita, pridáme pretlačný cesnak a ešte chvíľu miešame. Pridáme drvené alebo čerstvé paradajky, osolíme, okoreníme a ochutíme oreganom. Ku konzervovaným rajčinám pridáme aj lyžičku cukru, omáčka zo sladkých domácich rajčín bude možno potrebovať kvapku vínneho octa. Omáčku povaríme 20 až 30 minút do zhustnutia.
- Kým sa omáčka varí, dokončíme prípravu baklažánu. V širokej panvici zohrejeme 3 až 4 cm vrstvu oleja. Postupne plátky baklažánu osušíme papierovou utierkou, jemne obalíme v múke, oklepeme od prebytočnej múky (obaľujeme tesne pred smažením, inak by sa mohla múka rozmočiť). Vložíme do horúceho oleja a smažíme z každej strany do zlata. Vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej utierka. Takto postupne osmažíme všetky plátky. Smaženého baklažánu sa nebojte, ak dodržíte postup, nebude príliš mastný a jedlo bude pekne vyvážené. Ak si strážite líniu, môžete plátky baklažánu potrieť olejom a opiecť na grile,
- Zapekaciu nádobu (cca 20×30 cm) vystelieme vrstvou baklažánu. Potrieme omáčkou a posypeme zľahka parmezánom. Postup opakujeme až spotrebujeme omáčku a baklažány. Poslednú paradajkovú vrstvu posypeme strúhankou a zasypeme hojne parmezánom.
- Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C do zlata, približne 30 až 35 minút. Pred podávaním necháme chvíľu zchladnúť.
- Tip: Podávame s dobrým čerstvým chlebom, natrhanou mozzarellou alebo len posypané parmezánom a čerstvou bazalkou. Je to lahôdka, dobrá chuť!
- Iný skvelý recept z baklažánu, cukety a paradajok je Ratatouille. Je to slávne francúzske zeleninové jedlo pochádzajúce z Nice. Rovnako slávny je príbeh chlpatého šéfkuchára Remyho v rovnomennom animovanom filme. A my si ukážeme presne ten istý recept, akým Remy vo filme ohúril obávaného kulinárneho kritika. Ratatouille z pečeného baklažánu, papriky a paradajky podávajte s bielou francúzskou bagetou a pohárom dobrého vína.