Zapekany baklazan so syrom Parmigiana

Zapekaný baklažán so syrom na taliansky spôsob

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

Na Parmigianu pre 4 osoby:

  • 4 baklažány
  • 1 cibuľa (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • pár lyžíc múky
  • rastlinný olej na smaženie
  • 2 konzervy dobrých krájaných paradajok (alebo 1 kg ošúpaných a nakrájaných domácich paradajok)
  • cukor a vínny ocot na dochutenie paradajok
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • 1 a ½ šálky najemno strúhaného parmezánu
  • 2 hrste hrubo mletej strúhanky
Ingrediencie

Na Parmigianu pre 4 osoby:

  • 4 baklažány
  • 1 cibuľa (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • pár lyžíc múky
  • rastlinný olej na smaženie
  • 2 konzervy dobrých krájaných paradajok (alebo 1 kg ošúpaných a nakrájaných domácich paradajok)
  • cukor a vínny ocot na dochutenie paradajok
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • 1 a ½ šálky najemno strúhaného parmezánu
  • 2 hrste hrubo mletej strúhanky

Zapekaný baklažán so syrom – vynikajúca talianska špecialita plná baklažánu, parmezánu a paradajkovej omáčky. Posledné slnečné dni a úroda baklažánov si priam pýtajú toto jedlo! Využite ešte posledné slnečné lúče a pohostite rodinu týmto skvelým zeleninovo syrovým sýtym a voňavým jedlom.

Zapekaný baklažán so syrom – fantastická talianska Parmigiana z baklažánu, paradajok a parmezánu

  1. Najskôr si pripravíme baklažán: odstránime stopky a baklažán po dĺžke striedavo ošúpeme. Nakrájame ho na tenké dlhé plátky hrubé cca 0,5 – 1cm. Plátky z každej strany trochu posolíme a necháme 20 až 30 minút odstáť na cedidle. Zbavia sa tak prípadnej horkosti a pri smažení príliš nenasiaknu olejom.
  2. Medzitým uvaríme paradajkovú omáčku. Do hrnca dáme zohriať olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita, pridáme pretlačný cesnak a ešte chvíľu miešame. Pridáme drvené alebo čerstvé paradajky, osolíme, okoreníme a ochutíme oreganom. Ku konzervovaným rajčinám pridáme aj lyžičku cukru, omáčka zo sladkých domácich rajčín bude možno potrebovať kvapku vínneho octa. Omáčku povaríme 20 až 30 minút do zhustnutia.
  3. Kým sa omáčka varí, dokončíme prípravu baklažánu. V širokej panvici zohrejeme 3 až 4 cm vrstvu oleja. Postupne plátky baklažánu osušíme papierovou utierkou, jemne obalíme v múke, oklepeme od prebytočnej múky (obaľujeme tesne pred smažením, inak by sa mohla múka rozmočiť). Vložíme do horúceho oleja a smažíme z každej strany do zlata. Vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej utierka. Takto postupne osmažíme všetky plátky. Smaženého baklažánu sa nebojte, ak dodržíte postup, nebude príliš mastný a jedlo bude pekne vyvážené. Ak si strážite líniu, môžete plátky baklažánu potrieť olejom a opiecť na grile,
  4. Zapekaciu nádobu (cca 20×30 cm) vystelieme vrstvou baklažánu. Potrieme omáčkou a posypeme zľahka parmezánom. Postup opakujeme až spotrebujeme omáčku a baklažány. Poslednú paradajkovú vrstvu posypeme strúhankou a zasypeme hojne parmezánom.
  5. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C do zlata, približne 30 až 35 minút. Pred podávaním necháme chvíľu zchladnúť.
  6. Tip: Podávame s dobrým čerstvým chlebom, natrhanou mozzarellou alebo len posypané parmezánom a čerstvou bazalkou. Je to lahôdka, dobrá chuť!
  7. Iný skvelý recept z baklažánu, cukety a paradajok je Ratatouille. Je to slávne francúzske zeleninové jedlo pochádzajúce z Nice. Rovnako slávny je príbeh chlpatého šéfkuchára Remyho v rovnomennom animovanom filme. A my si ukážeme presne ten istý recept, akým Remy vo filme ohúril obávaného kulinárneho kritika.  Ratatouille z pečeného baklažánu, papriky a paradajky podávajte s bielou francúzskou bagetou a pohárom dobrého vína.