zdravé muffiny

Jablkové muffiny s mrkvou

 | 

257

 receptov

Čas prípravy: 

40

 min

Čas varenia: 

25

 min

Ingrediencie

Suroviny:

Ingrediencie

Suroviny:

Zdravé muffiny pre deti na školskú desiatu pečiem často. Napríklad tieto jablkovo-mrkvové muffiny, tie proste voňajú a chutia neodolateľne. Navyše je v nich ukrytej toľko kvalitnej vlákniny, koľko na raňajky či desiatu vaše deti potrebujú.<!-

Jablkové muffiny s mrkvou – skvelá desiata pre deti

 

<

 

 

  1. Najskôr si rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Do formy na muffiny môžeme rozložiť papierové formičky na muffiny (nie je nutné). Ak formičky nemáme, vymažeme formu maslom.
  2. Vo väčšej mise najskôr zmiešame takzvané suché suroviny, teda celozrnnú múku, trstinový cukor, ovsené vločky, prášok na pečenie, škoricu a ľanové semienka. Všetko dôkladne premiešame.
  3. Do menšej misky nastrúhame celé jablko aj so šupkou a očistenou mrkvou. Potom jablko s mrkvou a hrozienkami pridáme do misy s múkou.
  4. Ďalej ešte zvlášť zmiešame rozpustené vychladnuté maslo s mliekom a vajcami, všetko pekne prešľaháme tak, aby vajcia nezostali celé. Nakoniec všetko prilejeme do veľkej misy k zmesi s múkou.
  5. Cesto dôkladne premiešame. Ak máme robot, necháme cesto miešať aspoň dve minúty, bude tak ľahké a jemné.
  6. Do pripravenej formy na muffiny cesto rovnomerne rozdelíme. Ja vždy začínam s jednou lyžicou do každého muffinu a prebytok prerozdelím nakoniec.
  7. Muffiny dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov po dobu 20 až 25 minút. Na povrchu by mali chytiť ľahko zlatistú farbu. Pokiaľ si nie sme istí, môžeme vyskúšať trik sa špajdľou. Pokiaľ po vpichnutí do muffinov zostane na špajdli cesto, treba ešte pokračovať v pečení. Po vybratí ich samozrejme nechajte ešte dobre vychladnúť.

 

Šťavnaté jablkové muffiny

 

2 hrnčeky hladkej múky

2 lyžičky sódy bikarbóny

1 lyžička prášku na pečenie

2 lyžičky mletej škorice

1 lyžička soli

3 vajcia

2/3 hrnčeka javorového sirupu

1/3 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja

1/3 hrnčeka jablčného pyré

2 hrnčeky strúhaných jabĺk (ošúpaných a zbavených jadier)

½ hrnčeka orechov, ľahko nasekaných

 

  1. Najskôr si rozohrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Pripravíme si aj formu a papierové košíčky na muffiny. Tie som si v poslednej dobe obľúbila, drží muffin totiž skvele pohromade aj v detských neomáľaných ručičkách.
  2. V miske zmiešame hladkú múku, sódu, prášok na pečenie, škoricu, vanilku a soľ.
  3. V ďalšej miske zmiešame vajcia, javorový sirup, rozpustený kokosový olej a jablčné pyré.
  4. Suché a vlhké suroviny spojíme dohromady miešaním. Nakoniec ešte do cesta zapracujeme postrúhané jablká ľahko nadrvené orechy. Konzistencia cesta by mala byť hustejšia, hlavne preto, že ich chceme mať pekne vysoké.
  5. Všetko znova premiešame a môžeme cesto rovnomerne rozdeliť do jednotlivých košíčkov na muffiny.
  6. Muffiny potom vložíme do už vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov Celzia asi tak 25 minút. Päť minút pred koncom plech s muffinmi ešte otočíme, aby sa muffiny upiekli rovnomerne.
  7. Po upečení ich vyberieme z rúry a necháme minimálne 1 hodinu vychladnúť.

 

Navyše vám pridám ešte jeden tip. Muffiny si môžete po vychladnutí aj zamraziť a máte o čerstvé desiaty na celý týždeň postarané. Pred konzumáciou ich z mrazničky vytiahnite minimálne 3 hodiny vopred.