mrkvové hranolky

Mrkvové hranolky a avokádový dip

 | 

16

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 8 mrkiev
  • 100 g strúhaného parmezánu (hľadajte v letáku Billa)
  • zmes čerstvých byliniek (my sme použili petržlenovú vňatku a bazalku)
  • 8 až 10 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 2 strúčky cesnaku
  • čierne alebo biele korenie
  • soľ

Na dip:

  • 1 zrelé avokádo
  • olivový olej
  • trochu šťavy z polovice citrónu
  • polovica čajovej lyžičky medu
  • soľ
Ingrediencie
  • 8 mrkiev
  • 100 g strúhaného parmezánu (hľadajte v letáku Billa)
  • zmes čerstvých byliniek (my sme použili petržlenovú vňatku a bazalku)
  • 8 až 10 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 2 strúčky cesnaku
  • čierne alebo biele korenie
  • soľ

Na dip:

  • 1 zrelé avokádo
  • olivový olej
  • trochu šťavy z polovice citrónu
  • polovica čajovej lyžičky medu
  • soľ

Mlsanie môže byť skutočne zdravé a chutné zároveň. Pečené mrkvové hranolky a avokádový dip patria medzi tie Fit recepty, ktoré vám doplnia dôležité živiny. Po takomto mlsaní nemusíte mať ani výčitky svedomia. Môžete si ich pripraviť aj s deťmi.

Mrkvové hranolky so skvelým dipom

 

 

  1. Mrkvu ošúpeme, prekrojíme na polovice a každú polovicu ďalej nakrájame pozdĺž na štvrťky. Vyvarujeme sa však pečeniu príliš tenkých štvrtiek kvôli tomu, že sa nám veľmi vysušia.
  2. V hlbokej miske zmiešame olivový olej, strúhaný parmezán, na drobno nasekané čerstvé bylinky, pretlačíme cesnakové strúčky a okoreníme a osolíme. Mrkvu obalíme zmesou a voľne poukladáme na plech, ktorý sme si predtým vystlali papierom na pečenie.
  3. Pečieme na 200 stupňov Celzia cca 15 až 20 minút. Takto pripravíme zdravšiu alternatívu zemiakových hranoliek. Do prípravy tohoto jednoduchého a zdravého pokrmu zapojte pokojne aj deti. Určite budú mať radosť z toho, že vám môžu pomôcť a hneď im bude aj viac chutiť.
  4. Dresing si pripravíme nasledovne: ošúpeme zrelé avokádo, zbavíme ho kôstky a vydlabeme dužinu. Dužinu rozmixujeme ponorným mixérom spolu s olivovým olejom, citrónovou šťavou, troškou medu a za hrsťou najemno nasekanej bazalky. Namiesto mixéru môžeme samozrejme použiť aj vidličku.
  5. Okoreníme a osolíme podľa chuti. Podávame spolu s pečenými mrkvovými hranolkami.
  6. Mrkva a avokádo sú dobrí kamaráti vášho zdravia. Mrkva je výnimočne zdraviu prospešná zelenina. Obsahuje veľké množstvo beta karoténu, ktorý sa v tele premení na vitamín A. Tento vitamín je veľmi dôležitý pre správny rozvoj očí u detí ale aj dospelých.
  7. Avokádový dip sa k pečenej mrkve výborne hodí a navyše je tiež zdraviu prospešný. Avokádo znižuje hladinu cholesterolu v krvi a obsahuje tiež protirakovinové látky, veľa vlákniny a je výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín.
  8. Ponúkame vám recept aj na avokádovú nátierku Guacamole. Recept na Guacamole je jednoduchý a úspech je zaručený. Nátierka z avokáda je veľmi obľúbená a zároveň perfektne zapadá aj do zdravého jedálnička moderného človeka. My sme použili pridali aj pár cherry paradajok naplnených Guacamole, pre prípad, že by ste chceli vynechať kukuričné čipsy.