zeleninový šalát

Zeleninový šalát s jedlými kvetmi, ktorý vás postaví na nohy!

 | 

91

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 400 g žltej a zelenej cukiny
  • 4 žlté menšie rajčiny (hľadajte v letáku BILLA)
  • hrsť červenej bazalky
  • 30 g kapár
  • 20 g nasekanej červenej kapusty
  • 1 PL pesta (bazalka, olivový olej, píniové jadrá, soľ a korenie)
  • 250g namočených kešu orieškov
  • 1 PL jablčného octu
  • soľ a korenie z mlynčeka
  • niekoľko jedlých kvetov napr. nechtík, čakanka, slez, fuksia, borák…
Ingrediencie
  • 400 g žltej a zelenej cukiny
  • 4 žlté menšie rajčiny (hľadajte v letáku BILLA)
  • hrsť červenej bazalky
  • 30 g kapár
  • 20 g nasekanej červenej kapusty
  • 1 PL pesta (bazalka, olivový olej, píniové jadrá, soľ a korenie)
  • 250g namočených kešu orieškov
  • 1 PL jablčného octu
  • soľ a korenie z mlynčeka
  • niekoľko jedlých kvetov napr. nechtík, čakanka, slez, fuksia, borák…

Milujete kvietky? Skúste niektoré aj ochutnať. Sú plné vitamínov, ktoré v kombinácii so zeleninovým šalátom vytvoria skutočnú bombu! Ak sa cítite unavení, tento zeleninový šalát vás postaví na nohy. Nabije vás vitamínmi, je ľahký a rýchly.

Zeleninový šalát, ktorý vás skutočne osvieži

Možno vám príde zvláštne jesť kvety, nie je to ale žiadny novodobý vynález a v kulinárii sa používali oddávna. Napríklad fialky obsahujú rutín, ktorý bojuje s kŕčovými žilami, ruže a levanduľa pôsobia preventívne proti srdcovým chorobám, rakovine a diabetu. Púpavové kvety obsahujú betakarotén, luteín a zeaxantín podporujúce imunitu. Jedlé su aj kvety kapucínky, fuksie a aksamietnice. Musia byť pestované bez pesticídov a chemických postrekov. Tiež ich neodporúčame alergikom na peľ.

Postup
  1. Zeleninu umyjeme a osušíme.
  2. Cukinu pokrájame na tenké rezančeky nožom, alebo za pomoci rezacieho strojčeka na výrobu dlhých zeleninových špagiet.
  3. Rajčiny pokrájame na kolieska. Bazalku natrháme ručne na menšie kúsky.
  4. V mixéri rozmixujeme namočené kešu oriešky s octom, pestom a koreninami.
  5. Zmes premiešame so zeleninou (kapustou, rajčinami, bazalkou a kaparami), preložíme na tanier a dozdobíme jedlými kvetmi.

Pre viac chutných receptov navštívte našu stránku receptykulinarium.sk.