Zemiakové šúlance sú klasické detské, ale aj rodinné jedlo. Veď komu by nechutila táto klasika, ktorá je symbolom prázdnin a makového úsmevu.
Zemiakové šúlance jedine s makovým úsmevom
- Zemiaky uvaríme v šupke domäkka.
- Keď vychladnú, ošúpeme ich a pretlačíme, alebo najemno nastrúhame.
- Pridáme vajíčko, maslo, soľ a múku a spracujeme hladké cesto. Ak sa príliš lepí, pridáme ešte trochu múky.
- So zemiakovým cestom sa snažíme pracovať svižne, keďže dlhým miesením redne a je potrebné pridávať ďalšiu múku a cesto je potom po uvarení tvrdé.
- Cesto rozdelíme na menšie kúsky a z každého vyformujeme dlhý valček. Z neho potom odkrajujeme malé kúsky a vyformujeme šúľance. Hotové ich uvaríme v osolenej vode, keď vyplávajú na povrch povaríme ešte 2-3 minúty a scedíme.
- Rýchlo a krátko prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
- Podávame preliate roztopeným a mierne opraženým maslom a samozrejme s makom a cukrom.